2021-09-19 t/m 09-26: Wereldkampioenschappen

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

Voor het Belgische wielrennen vangt een belangrijke week aan met de organisatie van de wereldkampioenschappen. De tijdrit in de verschillende categorieën vinden plaats tussen Knokke en Brugge. De wegwedstrijden in en rond Leuven. Ik wens alle deelneemsters en deelnemers veel succes en plezier! De resultaten zullen hier te volgen zijn met vooral de nadruk op de resultaten van de meisjes en dames! Wie zijn jullie favorieten? Mail ze gerust door, laat zien hoe deze festiviteiten leven bij jullie!

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

2021-09-18 van 9.00u tot 11.00u: Trainingen tijdrit

2021-09-19 om 14.30u: Tijdrit elite mannen (43,3 km / Knokke-Heist – Brugge)

Mooie, spannende tijdrit. Wereldtop aan de start op zo’n wereldkampioenschap. Even was er hoop dat Wout van Aert het zou halen. Op het eind was Filippo Ganna duidelijk sterker. Prachtig resultaat van de Belgen ook al vond Wout een zilver medaille teveel! Remco Evenepoel was wel erg tevreden met zijn derde plaats. Volgende zondag krijgen we nog een kans! Proficiat Filippo Ganna, Wout Van Aert en Remco Evenepoel.

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

2021-09-20 om 10.40u: Tijdrit beloften mannen, U23 (30,3 km / Knokke-Heist – Brugge)

De Deen Johan Price-Pejtersen was duidelijk de sterkste bij de U23 Voor zilver en brons was het nog even spannend tussen Luke Plapp die onze Belg Florian Vermeersch versloeg met klein verschil. Proficiat Johan, Luke en Florian!

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

2021-09-20 om 14.40u: Tijdrit elite vrouwen (30,3 km / Knokke-Heist – Brugge)

Wat een demonstratie hebben de dames ons weer gegeven. Zo spannend heb ik het zelden meegemaakt. Ellen van Dijk zette een knaltijd neer, mocht in de stoel plaatsnemen en dit voor 1 uur lang. Wat moeten dat zenuwslopende minuten zijn geweest daar de toprensters (waar Ellen toch ook toe behoort) op het einde hun start mochten nemen. Grootste favoriet en tegenstander was zonder twijfel Marlein Reusser. Marlen reed lang aan de leiding maar Ellen schudde een fantastische slotkilometer uit haar benen. Annemiek van Vleuten werd knap derde en mocht zo het Nederlands succes afmaken. Dit belooft voor aanstaande zaterdag de wegrit bij de dames. Gefeliciteerd Ellen, Marlen en Annemiek!

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

2021-09-21 om 10.30u: Tijdrit junioren vrouwen, U19 (19,3 km / Knokke-Heist – Brugge)

Verdomd wat kunnen deze meisjes ook al hard fietsen. Ze maakten er een waar spektakel van. Zoe Bäckstedt, dochter van Magnus, mocht lang in de hotseat plaatsnemen na een schitterende prestatie. Enkel de als laatst vertrokken favoriete, Alena Ivanchenko, kon haar onttronen. De Duitse Antonia Niedermaier legde beslag op de bronzen medaille. De Belgische meisjes Febe Jooris en Marith Vanhove eindigen respectievelijk negende en zestiende wat een mooie prestatie is. Proficiat Alena, Zoë, Antonia, Febe en Marith!

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

2021-09-21 om 14.55u: Tijdrit junioren mannen, U19 (22,3 km / Knokke-Heist – Brugge)

Als Belg waren we er van overtuigd dat we vandaag kans maakten op een eremetaal. Welke het zou worden daar hadden we op voorhand geen zicht op. Alec Segaert, de kersverse Europese kampioen, reed een fantastische wedstrijd en werd derde. De titel was voor Gustav Wang, het zilver voor Josh Tarling. De andere Belgen Cian Uijtdebroeks en Jonathan Vervenne werden zesde en vijdtiende. Gefeliciteerd Gustav, Josh, Alec, Cian en Jonathan.

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

2021-09-22 om 14.25u: Ploegentijdrit mixed relay (44,5 km, Knokke-Heist – Brugge)

Het was uitkijken naar deze nogal nieuwe discipline op het wereldkampioenschap. Ik moet eerlijk zeggen dat de verschillende teams er een mooi en boeiend spektakel hebben van gemaakt. België (Lotte Kopecky, Jolien D’Hoore, Shari Bossuyt, Victor Campenaerts, Ben Hermans en Yves Lampaert) deed zijn uiterste best, doch door pech bij het schalenen kon een van de rensters niet naar behoren presteren. Zij kreeg wel felicitaties van haar teamgenoten voor het geleverde werk. Dat het waarschijnlijk zou gaan tussen Zwitserland, Duitsland, Italië en Nederland had iedereen door. Hoe zouden de drie medailles verdeeld worden, dat werd pas duidelijk na een wedstrijd van ongeveer 50 minuten. Duitsland (Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger, Tony Martin, Max Walscheid en Nikias Arndt) was het sterkste team en bezorgden zo afscheidnemende Tony Martin een mooi geschenk. Nederland (Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten en Riejanne Markus, Bauke Mollema, Jos van Emden en Koen Bouwman) won zilver terwijl Italië (Marta Cavelli, Elena Cecchini, Elisa Longo Borghini, Filippo Ganna, Edoardo Affini en Matteo Sobreo) nipt brons behaalt ten nadele van Zwitserland (Marlen Reusser, Elise Chabby, Nicole Koller, Stefan Bissegger, Stefab Küng en Mauro Schmid) en dit met slechts vijf honderdsten van een seconde verschil. Proficiat aan alle teams!

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

2021-09-23 van 9.30u tot 12.30u: Trainingen wegwedstrijden

We verleggen de locaties van dit wereldkampioenschap naar de streek van Leuven waar de rensters en renners de wegwedstrijden zullen betwisten. Vandaag komen de jeugdcategorieën bij de mannen aan de beurt. Vandaag hebben we gezien dat onder hen ook al enkele ‘sterke beren’ zitten.

2021-09-24 om 8.15u: Wegwedstrijd junioren mannen, U19 (121,4 km / Leuven – Leuven)

Op ruim 30km van het einde vormde zich een kopgroep zonder Belg daarbij. Vlak voor het aansnijden van Wijnpers, in een verraderlijke bocht, gingen enkele koplopers onderuit. Per Strand Hagenes zat net voor de valpartij en besloot op hetzelfde moment vol door te trekken. De Noor kwam met voorsprong over de eindmeet. De Fransman Romain Grégoire werd tweede, de Let Madis Mihkels derde. Vlad Van Mechelen werd eerste Belg op de achtste plaats. Proficiat mannen!

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

2021-09-24 om 13.25u: Wegwedstrijd beloften mannen, U23 (160,9 km / Antwerpen – Leuven)

De Italiaan Filippo Baroncini zette na een tweede plaats op het Europees kampioenschap de puntjes op de “i” en behaalde wereldtitel. Biniam Ghirmay Hailu, een renner uit Eritrea, behaalde zilver. Het is echt mooi te zien dat het wielrennen méér en meer internationaal wordt! De Nederlander Olav Kooij legde beslag op de derde plaats. Thibau Nys, een van de jongste deelnemers, kwam als zesde over de eindmeet. Thibau reed een dijk van een wedstrijd maar gaf eerlijk toe: “Het was totaal op”. Proficiat kerels!

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

2021-09-25 om 8.15u: Wegwedstrijd junioren vrouwen, U19 (75,0 km / Leuven – Leuven)

Vandaag komen de meisjes en dames aan de beurt. De U19 meisjes legden vijf maal de plaatselijke ronde in en om Leuven af met telkens de beklimming van enkele korte doch nijdige hellingen. Tijdens de tweede beklimming van de Wijnpers ontstond een kopgroep van 14 rensters: met de Amerikaanse vrouwen Olivia Cummins, Makayla Macpherson en Kaia Schmid, Elise Uijen en Anna van der Meiden uit Nederland, Selma en Lantzsch en Europees kampioene Linda Riedmann (Duitsland), Zoë Backstedt, Millie Couzens en Flora Perkins (Groot-Brittannië), Noëlle Rütschi (Zwitserland), Marith Vanhove (België) en Elisabeth Ebras en Laura Sander (Estland). Deze hield geen stand. In de derde ronde kwam er een nieuwe kopgroep tot stand. Daaruit wisten de Britse Zoë Backstedt en de Amerikaanse Kaia Schmid zich los te maken om met ruime voorsprong te gaan spurten voor de zege. Beide vrouwen wachtten lang, waarna de Britse, de dag voordien pas 17 geworden, in de korte eindsprint net de betere was. Kaia Schmid behaalde zilver terwijl de Duitse Linda Riedmann het brons wist te halen. Marith Vanhove werd eerste Belgische op een zevende plaats. Proficiat meisjes!

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

2021-09-26 om 12.20u: Wegwedstrijd elite vrouwen (157,7 km / Antwerpen – Leuven)

We hoopten op een mooie wedstrijd doch die kregen we zeker niet in de eerste 60km. De dames leken bang van wat er komen zou. Veel ontsnappingspogingen vanuit verschillende naties gingen niet door. Van Vleuten en andere Nederlandse rensters probeerden het erg vaak doch er zat geen structuur in hun plan (later zou er nog heftig gediscuteerd worden in het hotel (hebben we uit goeie bron) over het koersverloop). In de laatste tien kilometer zagen we nog aanvallen van Van Vleuten, Van Dijk en Ruth Winder, maar ook zij hadden geen succes. De laatste poging van Van Dijk op drie kilometer was de kansrijkste van allemaal, maar toen zij zag dat Katarzyna Niewiadoma en Maria Confalonieri meezaten, hield ze de benen stil. Een sprint bleek uiteindelijk onvermijdelijk. Elisa Balsamo werd in de laatste meters perfect afgezet door haar Italiaanse ploeggenoten, waarna ze naar de winst en dus ook de regenboogtrui sprintte. Marianne Vos kwam nipt tekort voor haar vierde wereldtitel op de weg en werd tweede. De Poolse Katarzyna Niewiadoma werd derde. Lotte Kopecky, die ten einde krachten was, legde beslag op de zestiende plaats en werd eerste Belgische. Bedankt om er uiteindelijk toch zo’n mooie wedstrijd van te maken dames!

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

Voor Jolien D’Hoore werd het haar laatste wedstrijd op Belgische bodem. Volgende zaterdag rijdt ze haar allerlaatste wedstrijd in ‘Parijs – Roubaix’. Voor de Nederlandse Anna van der Breggen werd dit kampioenschap haar allerlaatste wedstrijd. Later breng ik een passend eerbetoon aan beide rensters!

2021-09-26 om 10.25u: Wegwedstrijd elite mannen (267,7 km / Antwerpen – Leuven)

Ik hoop dat de mannen hebben geleerd uit wat de voorgaande wedstrijden hebben opgebracht. Het parcours lijkt zwaarder dan men laat uitschijnen. Die ‘Wijnpers’ komt over als de plaats van het definitieve verdict. Ook valpartijen zijn een rode draad door het wedstrijdgebeuren. Uitkijken en aandachtig zijn is de boodschap. Aan allen veel succes en geniet ook van de sfeer!

We kregen een niet gewoonlijke start van dit WK. Geen groep die zich kon losmaken van de groep om 10 minuten of meer weg te rijden. Nee het werd een wedstrijd met hoge gemiddelden per uur. Naar het einde toe plaatst Alaphilippe aanval na aanval. Een nieuwe aanval van Alaphilippe en Colbrelli op de Smeysberg werd gecounterd door de Belgen. Vooraan waren het vooral Evenepoel en Bagioli die het tempo bepaalden. Op 26 kilometer van het einde was de opdracht van Evenepoel ten einde. Op de voorlaatste Wijnpers plaatste Alaphilippe een knappe jump waarop Van Aert niet direct kon reageren. Toch wist de groep door werk van Stuyven alles samen te brengen. De spanning was voelbaar, want er werd ook onderling gepokerd. Een ijzersterke Alaphilippe plaatste op de St. Antoniusberg een volgende versnelling, waarmee hij direct een gat sloeg. Julian Alaphilippe bereikte de finish met kleine voorsprong. Zo volgt hij zichzelf op als wereldkampioen! Dylan Van Baarle bleef Michael Hundhal en Jasper Stuyven, die net niet op het podium staat, voor. Wout Van Aert moest tevreden zijn met een elfde stek. Achteraf gaf hij grif toe dat hij niet de superbenen had. Toch een mooie wedstrijd met vooral de Belgen in beeld, doch we kopen daar alweer niks mee! Toch gefeliciteerd aan allen voor deze mooie spannende wedstrijd.

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

Ik denk dat we gerust mogen spreken van mooie wedstrijden tijdens deze WK-week. Bedankt aan allen die dit mogelijk maakten. Op naar volgend jaar waar nieuwe kansen liggen voor zij die nu ontgoocheld uit de strijd kwamen. Nogmaals bedankt!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

En nog een WordPress website