
De Amstel Gold race voor vrouwen is toe aan haar achtste uitgave! Het wordt dankzij die vermaledijde pandemie allemaal net even anders dan we gewend zijn, maar gekoerst zal er worden in Zuid-Limburg. Gelukkig maar. Twee jaar geleden was Katarzyna Niewiadoma na een bloedstollend spannende wedstrijd de beste dankzij een machtige versnelling op de Cauberg. Wie wordt haar opvolgster?
De Amstel Gold Race behoort niet tot het selecte clubje van evenementen waar publiek bij aanwezig mag zijn. En dus ontkomt de organisatie niet aan maatregelen. Geen tocht door het lieflijke Zuid-Limburgse heuvelland om de wedstrijd mee te openen, maar enkel en alleen rijden op een hermetisch afgesloten parcours. De 16,9 kilometer lange, publieksvrije omloop voert door de gemeenten Valkenburg, Maastricht en Eijsden-Margraten. Elke ronde worden de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg bedwongen.
De rensters krijgen in totaal 21 beklimmingen voorgeschoteld in een koers van nog geen 120 kilometer. In de tweede, derde, vierde en vijfde ronde tellen alle beklimmingen mee voor een heus bergklassement. De winnares van dit klassement strijkt een premie van € 2.500,- op, net zoveel als de uiteindelijke winnares van de wedstrijd.

Niet lang na de finishpassage wordt er over de Vogelzangweg in moordend tempo afgedaald richting kasteel Geulzicht, het voormalige optrekje van de legendarische Jean Nelissen. Tijd om stil te staan bij het veelbewogen leven van deze wielerliefhebbende levensgenieter is er niet, want de Geulhemmerberg is niet enkele honderden meters later de eerste helling op het parcours. Geen aartsmoeilijke klim, maar het loopt toch een goede kilometer vies omhoog.
Na dit eerste klimmetje rijden de rensters verder over de Rijksweg richting Maastricht. Bij de Peutgensweg wordt er linksaf geslagen, om via dit smalle weggetje naar de Bemelerberg te rijden. Misschien het minst zware heuveltje op de omloop, maar desondanks kan het diep in de finale een mooie plek zijn om een versnelling te plaatsen. De snelle opeenvolging van hellingen is wat deze Amstel Gold Race zwaar maakt, en de Bemelerberg doet wat dat betreft zeker een duit in het zakje.
Eenmaal boven hoeven de rensters alleen maar de doorgaande weg te volgen om uit te komen bij de laatste en meest legendarische klim op het rondje. Na de afdaling van de Daalhemmerweg is het namelijk tijd voor de Cauberg. Gewijde wielergrond. Nergens in Nederland vind je een stuk weg waar er meer wielergeschiedenis is geschreven. Op de top van deze vermaarde kuitenbijter is het zaak om de pedalen te blijven geselen tot de finish in Vilt. Op de Rijksweg kan er immers nog van alles gebeuren. (bron: WielerFlits).
Start: 8u30. Aankomst voorzien rond: 11u51.
info: https://www.amstel.nl/amstelgoldrace/wedstrijd/agr-dames-wedstrijd-informatie
De Amstel voor vrouwen kende een interessant verloop maar uiteindelijk viel alles te herleiden tot de laatste passage aan de finish. Op de Geulhemmerberg gingen Cecile Uttrup Ludwig en Marianne Vos in het offensief, maar zij werden weer bijgehaald door de andere toppers.
Op drie kilometer van de aankomst was het verhaal van ‘vluchtsters’ Gracie Brown over, waardoor de laatste keer Cauberg wel eens de beslissende move op zou kunnen leveren. Van Vleuten denderde vanaf de voet door, maar werd gecounterd door Niewiadoma. Vos probeerde aan te pikken, maar moest een antwoord schuldig blijven. Uiteindelijk wist enkel Longo Borghini aan te pikken.
Op de top ging de Italiaanse er vandoor, maar Niewiadoma wist het gat te dichten doch er was geen verstandhouding tussen deze twee. De achtervolgende groep wist in de laatste vijfhonderd meter de aansluiting te vinden, waardoor een sprint uitsluitsel moest bieden. Daarin was Marianne Vos oppermachtig, waardoor ze voor de eerste keer de Amstel Gold Race won. Demi Vollering kwam nog sterk opzetten, maar werd tweede. Annemiek Van Vleuten eindigde als derde. (bron: De Standaard).

