2019-04-12: Goed nieuws over Thalita De Jong.

Wielrenster Thalitha de Jong: ‘Ik ben weer een beetje de oude’

Thalita de Jong keert volgende maand na een lange, onzekere lijdensweg van meer dan een jaar terug in koers. ,,Ik kan eindelijk zeggen dat het goed gaat.”

Dames koers dameswedstrijd vrouwenkoers. Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

Het districtskampioenschap op pinkstermaandag 10 juni in Woensdrecht, daar wil Thalita de Jong in ieder geval aan de start staan. ,,Daarvoor rijd ik een aantal kermiskoersen om me erop voor te bereiden. Want dat zal nodig zijn na een jaar niet gekoerst te hebben”, zegt de 25-jarige oud-wereldkampioene veldrijden (2016) over haar terugkeer in het peloton.

Ze is blij eindelijk met goed nieuws naar buiten te kunnen komen. Meer dan twee jaar heeft ze in onzekerheid geleefd nadat de val in de wereldbekercross van Hoogerheide (2017) haar leven op zijn kop zette. De knieblessure, problemen met haar rug, de ziekte van Pfeiffer, een beknelde liesslagader, overtraindheid, alles kwam voorbij in de zoektocht naar waarom het maar niet wilde lukken.

Het gaat goed

,,Je wilt niet zeggen dat het níet goed gaat”, kijkt De Jong terug op de periode waarin voor haar gevoel nooit echt duidelijk was wanneer en of ze ooit weer de oude zou zijn. Nu is dat anders? Ze knikt blij van yes. ,,Het gaat goed. En ik voel me ook goed.” En nog belangrijker: ,,De laatste test van eind maart bevestigt ook dat het goed gaat.”

De diagnose van een jaar geleden dat ze overreached (overtraind) is, blijkt de juiste te zijn geweest. ,,Achteraf is het een opeenstapeling van alles geweest na die val. Het is begonnen met het feit dat ik te snel wilde terugkeren na die knieblessure.” Van het een kwam het ander. ,,Omdat je gaat compenseren.” Tot trainingen niet meer aanslaan en het lijf ‘ho’ zegt.

Toen duidelijk werd dat ze overreached was, mocht ze van de specialist niet meer koersen en nog slechts gedoceerd fietsen, cq trainen. ,,Ik heb me daar keurig aan gehouden. En ook al had ik te gek willen gaan doen op de training, kon dat niet eens.” Het herstel ging langzaam. ,,Op een gegeven moment was ook het plezier in het fietsen weg.” Ondertussen wilden iedereen van haar weten wanneer ze weer ging koersen. ,,Hoe vaak die vraag niet gesteld is. Ik ben gestopt met turven. Pas nu kan ik er antwoord op geven.”

Kermiskoersen

Na een reeks trainingskampen in Spanje en Engeland is ze vast van plan om in mei weer te gaan koersen. ,,Voorlopig ben ik de enige renster bij Chevalmeire. Ik moet het dus doen met kermiskoersen. En later hopelijk met het aansluiten als gastrenster bij een ander team.”

De Jong zegt het alsof ze zeker is van haar zaak. ,,Waarom niet. Mijn ploegleider ziet dat er weer power op zit. Ik herstel van alle trainingen. Mijn omgeving ziet dat ik sinds februari stappen vooruit heb gemaakt. Het trainingskamp toen in Mojacar was de omslag.”
Opgelucht: ,,Ik ben weer een beetje de oude Thalita.”
Bron: ‘BN De Stem‘.

Thalita, ik wens je namens alle wielerliefhebbers héél veel succes. Erg blij dat je eindelijk goed nieuws hebt ontvangen. Ik ben er van overtuigd dat we nog een en ander zullen zien van jou. Succes meid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *